Dökme Çay
Çay, yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Sabah kahvaltısından gecenin geç saatlerine kadar hayatımızın içinde bulunan çay, zaman ile değişik kültürel değerlerin de ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Sıcak aile sohbetlerimizin, misafir ikramlarımızın, arkadaş buluşmalarımızın ve ofis ortamlarının olmazsa olmazı çay farklı aroma çeşitleri ile çay tiryakilerinin beğenisine sunulmuştur.
Dökme Çay Nedir? Üretim Aşamaları Nelerdir?
Çay, Camellia Sinensis olarak bilinen bir bitkinin yapraklarından elde edilen ve dünyada sudan sonra 2. sırada yer alan en yaygın bir içecektir. Üç farklı şekilde elde edilen çay; yeşil çay, siyah çay ve oolong çay olarak bilinmektedir.
- Siyah çay fermente edilmiş
- Yeşil çay fermente edilmemiş
- Oolong çay ise yarı fermente edilmiş çaydır.
En iyi çay 2,5 yapraklı çay bitkisinden yapılmaktadır. Siyah çaya yeşil çaydan farklı olarak üretim sırasında koparma, soldurma, kıvırma ve kurutma işlemleri yapılmaktadır.
Çay yapraklarında kafein, tein, teofillin, teobromin alkolitleri, tanen, uçucu yağ ve az da olsa B vitamini bulunur. Tutkunluk derecesinde çay içme isteği yaratan, çayın içerdiği kafein ve tein adlı maddelerdir.
4 mevsim yaprağını dökmeyen bitkiler arasında yer alan çay, doğada büyümeye bırakıldığında bir ağaç görünümünü alır. Kültür bitkisi olduğu için bahçelerde azami bir metreye kadar uzamasına izin verilmektedir.
Türkiye’de çay bitkisi Doğu Karadeniz bölgesi ile Fatsa arasındaki alan arasında yetişmektedir. Rize ve çevresinde çay üretimi bolca yapılmaktadır. Dünyada çay üretiminin ekonomik olarak yapıldığı nadir ülkelerden biri olan Türkiye, bu sayede dökme çay fiyat aralıklarını kalitesine göre kendisi belirlemektedir.
Çayın Tarihçesi
Çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğuna kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung’un hizmetlilerinden biri bahçede su kaynatırken bir yaprak kaynayan suyun içine düşer. Yaydığı koku imparatoru çok etkiler. Kokusunu beğenen imparator, tadını da denemek ister ve çay o gün bugündür insanoğlunun vazgeçilmez dostu haline gelir.
Avrupa’nın bu gizemli tat ile buluşması 17. yüzyılda gerçekleşir. İngilizler, sağlık ve zindeliğin sunulduğu bu sıcak içeceği o kadar çok benimserler ki, bunu bir yaşam tarzı haline getirirler adeta. 18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası’nda çay bahçeleri oluştururlar.
Türkiye’nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya’dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar. Bursa civarında gerçekleşen ilk ekim çalışmaları iklim şartlarının olumsuzluğu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak 1917 yılında, zamanın Halkalı Ziraat Mektebi Alisi müdür vekili ve botanikçi olan Ali Rıza Erten yapmış olduğu teknik çalışmalar sonucunda 16.02.1924 tarihinde Rize’de çay yetiştirilmesi için meclisten onay alır ve günümüz çay üretiminin temelleri bu şekilde atılmış olur. 1947 ‘de kurulan ilk çay fabrikası ile Türkiye’de üretim hız kazanır.
Çay Kültürü
Türkiye'de siyah çay genellikle, iki katlı çaydanlıkta demlenmekte. Demi bol ve çoğunlukla şekerli tüketilen çay tercihen ince belli, küçük cam bardaklarda tüketilmektedir. Türkiye'de çay, günün her saatinde sevilerek içilmektedir.
Dökme Çay Kullanımının Avantajları ve Faydaları?
- Piyasada bulunan dökme çaylar ambalaj farklılıkları ile çok çay tüketenler için ekonomik çözümler sunmaktadır.
- Dökme çay çeşitlerini birbiri ile harmanlayıp farklı çay lezzetleri deneye bilirsiniz.
- Damarlardaki kan dolaşımını düzenler.
- Göz kızarmalarında, çapaklanmalarında demlenmiş çay suyuna pamuk batırılarak kompleks yapılırsa iyi gelir.
- Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
- Sinirleri uyarır, Tein sayesinde stresi azaltır, konsantrasyonu artırır.
- Mide tembelliğini giderir. Hazmı kolaylaştırır.
- İdrar söktürür.
- İshal ve dizanteriyi keser.
- Damar kireçlenmesini önler.
- Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıklarında koruyucu ve tedavi edicidir.
UYARI: Fazla içilecek olursa çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebebiyet verir. Fazla kilo problemi olanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikâyet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, kabızlık ve yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar mümkün olduğu kadar az çay içmelidir.
Dökme Çay Nasıl Demlenir?
Çay, çalışanların ofiste en çok içtiği içeceklerin başında yer alır. Aynı zamanda misafir ve müşteriler için de ideal bir ikramlıktır. Ofiste çay demlerken daha çok pratik yöntemlerden faydalanılır. Ancak bazı püf noktaları göz önünde bulundurarak tavşan kanı çay içebilirsiniz.
Çay Demlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
- Lezzetli bir çay elde etmek için çayın taze olması son derece önemlidir. Çayın daha uzun süre kalması için, çayı karanlık ve serin ortamda saklamaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca nemin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, vakumlu saklama kaplarından da faydalanabilirsiniz.
- Çayın lezzetini etkileyen en önemli faktörlerin başında kullanılan su gelir. Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz.
- Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin. Kaynayan sudaki oksijen miktarı düştüğünden çayın demi yeterince çıkmaz.
- Kullanılan çaydanlık, çayın lezzetini doğrudan etkiler. Porselen demlik, çayın aromasını değiştirmeden bırakmasını sağlar. Eğer metal çaydanlık kullanacaksanız, alüminyum yerine çelik çaydanlıklara öncelik verebilirsiniz.
- Siyah çay demlemek için, kullandığınız demlikte farklı bitki çayları demlemeyin. Çay, kolaylıkla farklı aroma ve kokuları içerisine çekeceğinden ortak demlik kullandığınızda saf bir lezzet elde etmeniz mümkün olmaz.
- Çayın yanmaması için, üzerine kaynama noktasında su dökmemekte fayda vardır. Kaynattığınız suyu demliğe alıp birkaç dakika beklettikten sonra çay ilave ederek çayın acımasını önleyebilirsiniz.
- Çayı demlemeden önce suyuna bir çay kaşığı karbonat ekleyerek daha kırmızı bir çay elde edebilirsiniz.
- Hafif içimli çaylardan hoşlanıyorsanız, çayı demlerken demliğe 1 kesme şeker atarak acılığını alabilirsiniz.
- Demini almamış çayda çiğ bir tat olur ve bu, mideyi rahatsız edebilir.
- Çayın demlenme süresi ise 15 ile 20 dakika arasında değişmekle beraber çayın cinsi, suyun içeriği gibi etmenlere göre farklılık gösterebilir.
- Demlikteki çay yaprakları demliğin altına çökmüşse çayın demlendiğini anlayabilirsiniz. Eğer çayın demlenip demlenmediğinden emin olamıyorsanız, bir çay bardağına az miktarda dem koyarak rengine bakabilirsiniz.
Dökme Çay Fiyatları
Dökme çay markaları kendinize daha uygun seçeneği bulabilmeniz için kaliteli, ekonomik ve farklı lezzetlerde geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Dökme çay fiyatları, çeşitlerine, markalarına, çayların aromalarına, gramajlarına, ambalaj türlerine, sertifikalarına, ev içi veya ev dışı tüketim (EDT) olanaklarına göre farklılık göstermektedir.
İster Çaykur, Lipton, Doğuş, Filiz, Karali gibi bilinen dökme çay markalarının ürünlerini deneyebilir, isterseniz farklı ürünleri harmanlayıp kendi lezzetinizi oluştura bilirsiniz.
Ofix.com sitemizde, tüm ofis kırtasiye ve temizlik ürünlerine uygun fiyat avantajlarıyla ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki avantajlı dökme çay fiyatlarıyla siparişinizi oluşturun, 1 günde kapınıza teslim edelim. Kurumsal müşterilerimize sunduğumuz avantajlardan yararlanmak için Ofix.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.