Türk Kahvesi Nedir?
Türk kahvesi birçoğumuz için gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Kültürümüzde çok önemli yeri olan Türk kahvesinin en lezzetlisi, kuşkusuz bakır cezvede ve kömür ateşinde yapılanıdır. Sohbetlerin, dostluğun, kimi zaman saygının kimi zaman misafirperverliğin simgesidir kahve.
Türk kahvesi, dünyadaki kahveler içerisinde "en ince" olarak öğütülen kahve çeşididir. Diğer taraftan ise, kaynatılarak pişirilen ve telvesiyle sunulan tek kahve olarak da yine diğer kahveler arasında farklılığını göstermektedir. Kendine has özel tadı, özellikle köpüğü, kokusu ve sunumu ile özgünleşmiş, gelenek haline gelmiştir. Türkiye’de hemen hemen tüm restoranların menülerinde yer almaktadır Türk kahvesi.
Türk Kahvesi tadımsal aromatik özelliklerine rağmen, lezzetiyle değil manevi yönüyle de ön plana çıkan bir kahve türüdür. Gelen misafire kahveyle beraber su ikram edilerek açlık durumunun naif bir şekilde sorgulanması, kız isteme merasimlerinde kahve pişirilmesi kahvenin manevi yönünü güçlendiren unsurlardan yalnızca birkaçıdır. Bununla birlikte “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır.” gibi kahveyle ilgili dostluğu vurgulayan pek çok atasözü kültürümüzde kendine yer bulmaktadır.
Her ülkenin kültürel damak alışkanlıklarına göre ortaya çıkardığı kendine özgü içecekleri olsa da kahve bunlardan farklı olarak yeryüzündeki çoğu insanın hayatına girmeyi başarmıştır. Her toplum kendine göre anlamlar yüklemiştir kahveye; kendine göre kavurmuş, demlemiş ve sunmuştur. Günümüzde ise Türk kahvesi değerini artırarak insanların beğenisini kazanmaya ve dünyanın her köşesine ulaşmaya devam ediyor.
Türk Kahvesinin Tarihçesi
Türk kahvesi ile ilgili yapılan araştırmalar bu kahvenin çıkış yerinin Güney Habeşistan’daki Kaffa Yöresi olduğunu göstermektedir.
14. yüzyılın başlarında keşfedilen bu kahve, muazzam kokusu ve tadı sayesinde Habeşistan’dan tüm dünyaya yayılmayı başarmıştır. İlk bulunduğu zamanlar kahve meyvesinin kaynatılması şeklinde tüketilen bu içecek daha sonraları kahve çekirdeklerinin kavrulup, öğütülerek pişirilmesi suretiyle yapılmaya başlanmıştır.
1517 yılında Yemen’de Vali olarak görev yapan Özdemir Paşa, denediği ve çok sevdiği bu kahveyi İstanbul’a getirmiştir ve böylelikle günümüze kadar kültürümüzün bir parçası olmasını sağlamıştır. Türkler kahveyi kendilerine özgü bir yöntemle pişirerek tüketmeye başlamışlardır.
Saraydan İstanbul'daki konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu keyifli bir içecek haline gelmiştir. 1544 yılında İstanbul'da Tahtakale'de ilk kahvehane açıldıktan sonra aynı hızla tüm ülkeye yayılmıştır. Açılan bu kahvehanelerde Türk kahvesi eşliğinde kitaplar okunmuş, satrançlar oynanmış, edebiyat sohbetleri yapılmıştır. Kahve kültürü böylece dönemin sosyal hayatına damgasını vurmuştur. Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesi, önce Avrupa’ya ardından da tüm dünyaya yayılmıştır.
Türk kahvesi geleneği artık kırk yıl değil sonsuz olmuştur. Bu köklü gelenek UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine de kabul edilmiştir.
Türk Kahvesi Çekirdekleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen'den değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrularak özel değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilmektedir Türkiye'de en çok Rio Minas türü Rio-2 ve Rio-3 türü (Coffe Arabica) kahve tercih edilmektedir. Bu kahveler dışında Arabica, Robusta ve Maragogype kahve çeşitleri kullanılmaktadır.
Arabica
Ana vatanı Etiyopya olan Arabica kahve çekirdeği, dünyada kahve üretiminin 2/3’e yakın bir kısmını tek başına karşılar. Robusta ve Arabica türlerini birbirinden ayıran en büyük fark Arabica çekirdeklerin kafein miktarının çok daha az olması. Arabica çekirdeği 600-2000 metre aralığında yetiştirilir. Temiz havayla daha çok temas etmesi aromasının Robusta çekirdeğine göre çok daha yüksek olmasını sağlar. Meyve ve baharat aromaları çok daha net hissedilir. Üretimi diğer türlere göre çok daha zordur.
Robusta
Yüksekliği 600-1400 metre aralığında yetiştirilir ve dünya kahve üretiminin 1/3'lük kısmını karşılar. 1900’lü yıllarda ayrı bir sınıf olarak tanımlanmıştır. Üretimi Arabica’ya göre çok daha kolaydır. Hem daha fazla mahsul verir hem de çok daha kolay toplanır. Bu yüzden maliyeti daha düşüktür. Gövdeli ve kakaolu tatlar daha çok hissedilir. Kreması Arabica’ya göre çok daha fazladır ve espresso harmanlarında genellikle Robusta tercih edilir.
Maragogype
Maragogype adını Brezilya’nın Bahia eyaletindeki Maragogype bölgesinden alır. Dünyanın en büyük çekirdekleri bu türe aittir. Hem görünüşleri hem de çok özel tadından dolayı aranan bir kahvedir.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Düzenli bir şekilde Türk kahvesi tüketenler kendilerinde herhangi bir değişim görmezler. Fakat daha nadiren içen insanlar içtikten sonra kendilerinin daha enerjik hissetmektedir. Türk kahvesinin bilinen faydalarından bazıları;
- Kahve, kanda bulunan kolesterol seviyesini dengeler ve aşırı dalgalanmasını önler.
- Kullanılan ağrı kesicilerin, etkilerini yarı yarıya varan oranda artırdığı görülmüştür.
- Kolesterol üzerinde denge etkisine sahip olduğu için kalp hastalıklarının birçoğunu önler.
- Sindirim sistemi sorunlarının düzeltilmesinde özellikle de bağırsak hareketlerini düzenlemede etkilidir.
- Dikkat artırılmasında ve zihni açmada olumlu etkileri vardır. Özellikle sabah saatlerinde içilen şekersiz kahvenin zihinsel fonksiyonları artırdığı ve konsantrasyon yeteneğini yükselttiği tespit edilmiştir.
- Türk kahvesinin baş ağrılarına ve kemik ağrılarına iyi geldiği de gözlemlenmiştir.
- Her gün düzenli olarak içenlerin, hiç içmeyenlere kıyasla ömür sürelerinin daha uzun olduğu tespit edilmiştir.
- Beyin ve hafızayı geliştirici özelliği ile düzenli olarak tüketildiğinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Yine düzenli olarak günde 1-2 fincan içildiğinde şeker hastalığına yakalanma riskini azalttığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur.
- Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Bu nedenle diyet yapanlar günlük listelerinde mutlaka Türk kahvesi bulundururlar. Spor başlamadan önce de bir fincan içilmesi yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
- Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan karaciğer yağlanmasını önler. Karaciğer yağlanması her yıl daha da artan bir sorun. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme sıklığı artan bu sorunda kişi sürekli ağrı hisseder. İştahsızlık olur, önlem alınmazsa siroza kadar gidebilir.
Her şeyin olduğu gibi kahvenin de fazlası çok zararlıdır. Çok tüketildiğinde kalbin ritminde bozukluklara neden olabilir. Atışları düzensizleşen kalpte çarpıntı görülebilir. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin Türk kahvesi tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.
Türk Kahvesi tercihiniz hangisi olmalı?
- Gün içinde az ve nadiren kahve içenler, 6-100 g’lık vakumlu porsiyon veya poşet ambalajlı ürünleri kullanabilirler.
- Sürekli tüketim yapılan işyerleri, ofisler ve restoranlar için 250 g, 500 g ve 900 g teneke kutular önerilmektedir. Teneke kutu kullanımı, kahveyi saklamak ve fiyat açısından da avantajlıdır.
- Türk kahvesi fiyatları çeşitlerine, markası, gramajı ve ambalajına göre farklılık göstermektedir.
- Damla sakızlı, menengiç, kakuleli ya da dibek Türk kahvesi gibi farklı aromalar ile lezzetlendirilmiş kahve çeşitleri arasında seçim yapabilirsiniz.
- Kahve tüketiminizi kafein oranı yaklaşık 60 mg (bir fincan kahve) olarak ayarlayabilirsiniz.
Türk Kahvesi nasıl hazırlanır?
Türk kahvesini pişirirken, fincan başına iki çay kaşığı veya bir tatlı kaşığı kahve kullanmalısınız. Sade Türk kahvesi seviyorsanız, cezveye hiç şeker koymamalısınız. Az şekerli Türk kahvesi için yarım küp kesme şeker, orta şekerli Türk kahvesi için 1 küp kesme şeker, şekerli Türk kahvesi içinse iki küp kesme şeker kullanabilirsiniz.
İyi bir Türk kahvesinin olmazsa olmazlarından biri köpükleridir. Köpüklü Türk kahvesi için, cezvenizi ocağın üzerine aldıktan sonra kabarıncaya kadar mümkünse hiç karıştırmamanız. Kahve yapımı sırasında eğer cezvede çökme oluşuyorsa, kahvenizi çok az karıştırmanız gerekebilir. Fakat fazla karıştırdıkça köpüğü kaçabilir. Kahvenizin köpüğünün kaçmaması için soğuk su kullanmalı, ateşin üzerine almadan önce iyi karıştırmalı ve kahvenizi kısık ateşte pişirmelisiniz. 2 Bol köpüklü bir Türk kahvesi için, kahvenizi ocağın üzerinde karıştırmamalısınız.
Ofix.com sitemizde, tüm ofis gıda ürünlerine uygun fiyat avantajlarıyla ulaşabilirsiniz. Sitemizde Türk Kahvesi fiyatları piyasa ortalamasına göre uygun düzeydedir. Kurumsal müşterilerimize sunduğumuz ekstra fiyat avantajlarından yararlanmak için Ofix.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.