Fotokopi Kâğıdı
Günümüzde her ne kadar dijital teknolojiler ilerlemiş olsa da fotokopi kâğıtları günlük hayatımızda çok önemli bir yer kaplamaktadır. Ofis, okul ve kurum gibi yerlerde ofis sarf malzemeleri arasında en önemli gider kalemlerinden biri olan fotokopi kağıtları, fotokopi çekimlerinin yanı sıra çıktı almak için de kullanılmaktadır. Farklı niteliklere sahip fotokopi kâğıtları arasında doğru tercihte bulunabilmek için, bu ürünler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Kâğıt boyutları ve çeşitleri nelerdir?
Günümüzde kâğıdın kullanımı bu kadar yaygın olunca, kâğıt çeşitleri ve kâğıt boyutları da farklılaşmaya başlamıştır. Kullanım alanına ve sektöre göre farklı kâğıt boyutları ve kâğıt çeşitleri gerekmektedir. Yani hangi boyuttaki kâğıtların nerelerde kullanıldığını çok iyi bir şekilde bilmek gerek. Kâğıtlar faklı kriterlerde üretilebilirler. Kâğıdın ana ham maddesi içerisinde bulunan katkı maddeleri yüzeyinde uygulanan son işlemler gibi unsurlar kâğıt çeşitliliğinin oluşmasını sağlamaktadır. Gazete için kullanılan kâğıttan başlayarak en sağlam kuşe kâğıdına kadar pek çok farklı özelliğe sahip kâğıt çeşitleri bulunmaktadır.
En çok tercih edilen kâğıt boyutları A1 A2 A3 A4 A5 olarak sayabiliriz. Bütün bu çeşitlerin kullanım alanları ve amaçları farklıdır. Bunlardan A4 kâğıdı en çok kullanılan kâğıt boyutudur.
Kâğıt Nasıl Üretilir?
Kâğıdın hammaddesi selülozdur. Bunun işlenmesi ile kâğıt elde edilmektedir. Kağıtların arasındaki kalite farkını kullanılan lifin türü, lapanın hazırlanışı, içine katılan malzemeler, kimyasal veya mekanik metotlar belirler. Her ne kadar liflerin elde edilmesinde ağaçlar ana kaynak ise de özellik taşıyan kâğıtların yapılmasında günümüzde sentetik lifler de kullanılmaktadır.
Fotokopi kâğıtları arasındaki farklılıklar nelerdir?
Fotokopi kâğıtları arasında ebat, gramaj, renk ve maliyet bakımından bazı farklılıklar bulunmaktadır. Ofislerimizde ve evlerimizde daha çok A4, A5 ve A3 ebatlarındaki fotokopi kâğıtları kullanılmaktadır. Gramaj olarak ta en çok 70 – 90 g/m² arasındaki ürünler tercih edilmektedir. Kâğıtlar ayrıca üretiminde kullanılan malzemenin yoğunluğuna göre de sınıflandırılmaktadır.
1.Hamur Kâğıt: Genellikle antetli kâğıt, kitap, broşür gibi çalışmaların baskısında kullanılır. Bileşimindeki selüloz miktarı çok, odun miktarı azdır.
2. Hamur Kâğıt: Kitap ve benzeri işlerin baskısında tercih edilir. Rengi tam beyaz olmayan bu kâğıtlarla kaliteli baskı yapmak mümkün değildir. Bileşimindeki selüloz ve odun miktarı neredeyse eşit derecedir.
3. Hamur Kâğıt: Bileşimindeki odun miktarı selüloz miktarından fazladır. Saman kâğıdı olarak bilinen Hamur kâğıtlar düşük fiyatlıdır ancak kaliteli baskı yapılmadığından tercih edilmez.
Ağırlık (Gramaj): Kâğıt gramajı kâğıdın aslında türünden bağımsız bir kavramdır ve bir m² kâğıdın ağırlığının gram cinsinden ifadesidir. Kâğıdın gramajı esasında kâğıdın kalınlığını ve ışığı emme-yansıtma özelliğini (opasite) belirleyen bir faktördür. Kâğıdın gram olarak ağırlığı o kâğıdın kalitesi hakkında da esasında bir ölçüt değildir. Genel olarak kâğıdın kalınlığı ve tokluğu konusunda fikir verir. Yapmak istediğiniz işe göre kâğıdın kalınlığı değişmektedir.
Ofislerde ve evlerde, yazıcı ve fotokopi makinalarının kullanımı için en uygun fotokopi kâğıdı, birinci hamur kâğıtlardan 80 g/m² ağırlığında olanlardır. Daha düşük gramaja sahip ürünlerin baskı kaliteleri düşük olmakla birlikte çift taraflı olarak kullanılmamaktadır. Kalitesiz fotokopi kâğıdı kullanımı makinelerinize zarar verebilir. Renkli fotokopi kâğıdı kullanımında, gramajı daha yüksek ürünleri tercih etmenizi öneririz.
Kâğıdın Tarihçesi
İlk olarak M.Ö. 4000’lü yıllarda bitki liflerinin sıkıştırılmasıyla elde edilen kâğıt, “papirüs” olarak adlandırılmıştır. Daha sonra hayvan derilerinin inceltilmesi ile ‘’parşömen’’ olarak farklı bir kâğıt türü ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan kâğıtlar ise ilk olarak M.S. 105 yılında Çin’de üretilmiştir. Özellikle yazıcı ve fotokopi makinelerinin yoğun miktarda kullanıma başlamasıyla kağıt tüketimi de paralel olarak artış göstermiştir.
Fotokopi Kâğıdı Marka ve Fiyatları
A4 fotokopi kâğıdı seçiminde; bütçeniz, kâğıdı ne amaçla kullanacağınız, fotokopi makinenizin ve yazıcınızın teknik özellikleri, seçim konusunda belirleyici kriterler oluşturacaktır. Eğer ürünü çok seri ve hızlı çekim yapabilen fotokopi makinasında veya yazıcıda kullanacaksanız üst kalite (Navigator, Copier Bond, Double A) grubu A4 fotokopi kâğıtları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Orta ve düşük kalite deki ürünler; özellikle seri ve hızlı çekimlerde sıkışma, toz bırakma, sararma gibi sorunlar çıkartabilir.
Kâğıt Saklama Koşulları Nedir?
Kâğıdı seçmek kadar onu doğru muhafaza etmek de bir o kadar önemlidir. Kâğıtlar düz bir zeminde, paketleri açılmadan yatay bir şekilde saklanmalıdır. Dik bir şekilde muhafaza edilen kâğıtlar zamanla üzerlerine binen baskıdan dolayı şeklini değiştirmekte ve deforme olmasını sağlamaktadır. Ortam sıcaklığı 18-25 derece arasında, nem ise %50 üstü olmalıdır. Makine içerisinde oda sıcaklığından farklı bir ortam olduğu için, kullanılmayan fazla kâğıtlar makinenin içerisinde değil dışında muhafaza edilmelidir. Çıktısı alınmış kağıtlarınızı güvenle saklamak için size ofix.com sitemizin dosyalama ve arşivleme bölümünü öneririz.
Kâğıt Geri Dönüşümü ve Çevre
Her kâğıt için aslında ağaç tükettiğimizin farkında mısın?
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak, çevremizdeki hammaddeleri ve enerji kaynaklarını daha tasarruflu kullanmalıyız. Ham maddesi ağaç olan kâğıdı hem tasarruflu hem de kullandığımız kağıtları geri dönüşüme kazandırmamız gerekmektedir. Kâğıt geri dönüşümü en kolay maddelerin başında gelmektedir. Bu sebeple geri dönüşüm sayesinde üretimde kullanılan ağaç, doğal kaynaklar ve enerji kaynaklarında tasarruf sağlanmış olacaktır. Burada bizlere düşen en önemli görev kullandığımız atık kağıtları kirletmeden ofislerinizde bulunan geri dönüşüm kutularına atmaktır.
Ofix.com sitemizde, tüm ofis ve kırtasiye ürünlerine uygun fiyat avantajlarıyla ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki avantajlı fotokopi kağıdı fiyatlarıyla siparişinizi oluşturun, 1 günde kapınıza teslim edelim. Kurumsal müşterilerimize sunduğumuz avantajlardan yararlanmak için Ofix.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.