Gramajlı Fotokopi Kâğıdı
Sadece bir kâğıt, seçim konusu ne kadar zor olabilir ki demeyin. Her konuda olduğu gibi fotokopi kâğıdı seçiminde de dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. A4 fotokopi kağıtlarının boyutları standarttır. En iyi markada en kötü markada A4 fotokopi kağıtlarını bu standartlara uygun ebatlarda üretimini gerçekleştirir. Fotokopi kağıtları ayrıca A3 ve A5 ebatlarında da üretilmektedir. Fotokopi kağıtlarını birbirinden ayıran en büyük faktör gramajlarıdır. Bu yüzden alacağınız fotokopi kağıdının üzerinde gramaj bilgisi olması önemlidir. Ambalajın üzerinde kâğıt gramaj bilgisi yazmıyorsa bu ürünün 80 g/m² altında olduğunu ve fotokopi amaçlı uygun olmadığını göstermektedir.
Gramajlı Fotokopi Kâğıdı Nedir?
Peki kağıtlarda gramaj oranı ne ifade eder? Gramaj kâğıdın metrekaresinin gram cinsinden ağırlığıdır ve g/m² olarak ifade edilir. Kâğıdın gramajı arttıkça kâğıdın kalınlık ve dayanıklılığı artar, kâğıdın opasitesi (kâğıdın ışığı emme ve yansıtma kabiliyeti) de yükselir. Gramajlı fotokopi kağıtları lazer veya mürekkep yazıcı kullanımına uygun mat veya parlak yüzeylere sahiptirler. Bu yüzden gramajlı fotokopi kâğıdı seçerken yazıcınızın türüne ve kapasitesine uygun seçim yapmak gerekmektedir.
Gramajlı fotokopi kağıtları gruplara ayrılır. 40-170 g/m² aralığında olan ürünler kâğıt, 170-600 g/m² aralığında bulunan ürünlere karton, 600 g/m² ve üzeri olanlara ise mukavva denilir. Her kâğıdın bir gramajı olmakla birlikte ülkemizde fotokopi ve baskı amaçlı ağırlıklı olarak 80 g/m² kâğıtlar kullanılmaktadır.
Gramajlı Fotokopi Kâğıdı Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?
Bir kâğıdın gramajı aynı zamanda onun dayanıklılığını belirler. Baskı ve matbaa firmaları tarafından daha çok aydınger kâğıdı, ambalaj kâğıdı, kuşe kâğıdı gibi gramajlı fotokopi kâğıdı çeşitleri kullanılırken, kâğıdın üzerine ekstra bir tabaka kaplanmasıyla parlak kuşe kağıtları ve fotoğraf kâğıtları üretilmektedir. Gramajlı kâğıt çeşitleri günümüzde hemen hemen her alanda özellikle de sağlık, inşaat ve yazılım sektörü başta olmak üzere özel kurum ve ofislerde de tercih edilmektedir. Gramajlı fotokopi kâğıtları ihtiyaca ve kullanım alanına göre seçilmelidir. Örneğin bir proje sunumu için hazırladığınız dosyanın ön ve arka yapraklarını farklı gramajlı kâğıt kullanarak öne çıkartabilirsiniz.
Gramajlı fotokopi kâğıtlarını ofisinizde veya evinizde bulunan lazer yazıcı, mürekkep kartuşlu yazıcı, fotokopi makineleri ve faks makineleri ile kullanarak yüksek kaliteli çıktılara alabilirsiniz.
Doğru Gramajlı Fotokopi Kâğıdı Seçimi Nasıl Yapılır?
Kâğıt seçimi yapmadan önce bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Kâğıdı ne amaçlı kullanacağınız, kullanacağınız fotokopi makinesinin veya yazıcının teknik özellikleri nelerdir (hangi gramaja kadar baskı yapabilir), Kâğıdın fiziksel özellikleri neler olmalı, bütçeniz ne kadar bunlar belirleyici kriterler olmalıdır. Ucuz olsun bizim olsun sadece çıktı alıyoruz denilebilir. Kullan at tarzı bir kullanım gerçekleştiriyorsanız bu hususlara dikkat etmeyebilirsiniz. Aldığınız çıktıları kayıt altına alacaksanız, direk müşteriye gönderecekseniz veya bir sunum için kullanacaksanız daha detaylı seçim yapmanız gerekebilir.
Fotokopi veya baskı almak için ideal gramaj öncelikle 80 g/m² olmalıdır. Daha kaliteli çıktılar için üst gramajları kullanabilirsiniz, ancak 80 g/m² altında kalan fotokopi kâğıdı kullanımını tavsiye edilmemektedir. Kâğıt sıkışmalarını önlemek için ilk önce kullandığınız cihazın minimum maksimum kâğıt gramaj değerlerini öğrenmelisiniz. Günümüzde zaman çok değerli olduğu için ucuz kâğıt kullanacağım derken yazıcınızdan olmayın. Çift yönlü baskı yapmak istiyorsanız 80 g/m² üzere fotokopi kâğıtları ideal seçim olacaktır.
Doğru gramajlı fotokopi kâğıdı seçimi size kaliteli bir çıktı, toner veya mürekkep kartuş tasarrufu, size ve şirketinize değer katmasını sağlar. Ucuz ve yanlış seçim ise çıktıda istenilen kaliteyi alamama, yazıcı arızası, fazla toner ve mürekkep kartuş kullanımı gibi farklı zararlar yaratabilir.
Gramajlı Fotokopi Kâğıt Fiyatları Ne Kadar?
Gramajlı fotokopi kağıtlarının fiyatı çeşidine, gramajına ve boyutuna göre farklılık göstermekle birlikte standart A4 fotokopi kağıtlarına oranla daha yüksektir. Bu nedenle gramajlı kağıt almadan önce ihtiyacınıza uygun olanı seçmeniz ve toplu alım yapmanız daha ekonomik olacaktır.