Makas ve Kesim Aletleri
Makas nedir?
Eğitim amaçlı kullanılmasının yanı sıra ofislerde ve farklı hobilerde de sık sık ihtiyaç duyulan ürünler arasında yer alan makas modelleri çelikten nikele kadar pek çok farklı materyal kullanılarak üretilmektedir. Kesim işleri için kullanılan makaslar en çok kâğıt, saç, kumaş ve deri yüzeylerin kesim işlemleri için kullanılmaktadır. El işlerinden kâğıt işlerine, mutfak işlerinden bahçe işlerine kadar pek çok alanda kesim ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilmiş makas türleri bulmak mümkündür. Kullanacağınız yüzeye uygun bir makas seçerek, istediğiniz kesim işlemlerinizi çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yüzey türüne uygun olmayan bir makas kullanarak hem makasa hem de kesilecek yüzeye zarar verebilirsiniz.
Makas sözcüğü Arapçadaki mikass sözcüğünden gelmekte ve Türkçede farklı bağlamlarda farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Makas sözcüğü TDK sözlüğünde “bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç” şeklinde tanımlanmaktadır.
Uzun süreli kullanım amaçlı bir makas satın almak istiyorsanız hem sağlık hem de hijyen açısından uygun materyal olan paslanmaz çelikten olmasını tercih etmelisiniz. Makas modellerinin tamamı ergonomik şekillerde tasarlandığı için herkesin kullanımına oldukça uygun ürünlerdir. Sitemizde çocuk yaş grubu dahil olmak üzere herkesin kullanımına uygun farklı marka ve model seçenekleri bulunmaktadır.
Ürünlerin sap kısımlarının üretiminde de farklı materyallere yer verilmektedir. Metal, kauçuk ya da plastik malzemeler kullanılarak üretilen makasların tutma kısımları, elinizi acımayacak cinsten olmalıdır.
Makas ne zaman icat edildi?
Makasın ilk olarak ne zaman icat edildiği hakkında kesin olarak bir bilgi bulunmamakla birlikte M. Ö. 1500'lerde Mısır'da kullanıldığı anlaşılmaktadır. O döneme ait bulunan makasların kol kısmı çapraz şekilde birbirine bağlı şekilde bulunmamıştır. Mısırlıların makaslarında kollar sap kısmından birbirine bağlanmış olarak görünmektedir. Bugün kullandığımız makaslara benzeyen çapraz kollu makasların ilk olarak M. S. 100'lü yıllarda Roma'da kullanılmaya başlandığı düşünülmektedir.
Bugün kullandığımız geleneksel makasların ilk örneği 1760 yılında Robert Hinchliffe isimli bir İngiliz tarafından geliştirilmiştir. Hinchliffe makaslarında kullanılan çapraz kollarını ve keskin uçları zaman içinde geliştirip farklı modeller üretmiştir. Farklı yüzey türlerine uygun şekilde makas türleri üretilerek makas modelleri arasında farklılaşmalar ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıldan itibaren makasların saplarına estetik detaylar eklenmeye başlanmıştır. Makasların çocukların da kullanabileceği şekilde plastik materyallerle kaplanmasına ise 20. yüzyılda başlanmıştır. Bu sayede makasların kullanımı daha güvenli hale gelmiştir.
Makas türleri nelerdir?
En sık kullanılan ve talep gören makas türleri kâğıt makası, kumaş makası, mutfak makası, bahçe makası, berber makası, nakış makası ve kütikül makası şeklinde 7 başlık altında ele almak mümkündür. Bunlar arasında evlerde ve ofislerde en sık kullanılan makas türü kâğıt makaslarıdır. Bu makaslar, herkes tarafından bilinen ve kâğıdın yanı sıra naylon, plastik ve benzeri yüzeylerde de kullanılabilen klasik makaslardır. Kumaş makasları, her türlü kumaşı ve kumaş tarzı ürünleri kesmek için gerekli özelliklere sahip makaslardır. Bu makasların bir alt türü olan sürfile makasları, kumaş kenarlarını zikzaklı kesmeye yarar.
Mutfakta et, kemik ve kıkırdak dokularını kesmek için kullanılan makaslar da mutfak makaslarıdır. Bu makasların en önemli özelliği, kemik gibi sert yüzeylerde bile tek bir hamlede kesim işlemi yapabilmesidir. Bıçakla kesim yapmanın zor olduğu bu gibi yüzeylerde mutfak makasları hızlı ve pratik çözümler sağlar. Mutfak makasları ayrıca, uygun sebze ve meyvelerin kesiminde de kullanılabilir. Bıçakla dilimlemesi vakit alan sebze ve meyveleri mutfak makaslarıyla hızlıca dilimleyebilirsiniz.
Bahçe makasları, bahçede veya saksıda yetiştirdiğimiz bitkilerde kesim işlerini yapmak için kullandığımız makaslardır. Berber makasları, saç kesiminde kullanılan makaslardır. Nakış makasları ince nakış işlerinde kullanılır. Kütikül makasları ise manikür ve pedikür sırasında kullanılan makaslardır.
Kesme Tablası
Kesme tablası, özellikle sanat ve teknik çalışmalar yapılan mesleklerin eğitimi sırasında sıklıkla kullanılan bir araçtır. Özellikle teknik ve detaylı işler yapan kişiler kesim işleminin ne kadar önemli ve hassas bir konu olduğunu bilir. Bu nedenle düzgün kesim işlemlerinin yapılması için kesme matları ve özel bıçaklar kullanılmaktadır. Kesme matları yalnızca tek bir işlev için kullanılmaz. Özellikle ölçekli kesme tablası çeşitleri kullanılarak istediğiniz ölçülere ait olan çizimler yapabilir ve bunların kesim işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Kesme tablası dışında kullanılan farklı yüzey malzemeler kesim işlem sırasında ahşap yüzeyler başta olmak üzere neredeyse bütün yüzeylerin çizilmesini sağlar. Bu nedenle yüzeyde pürüzler oluşur ve sonraki kesimlerin düzgün olmamasına neden olabilir. Kesme tablası tam da bu sorunu ortadan kaldırabilmek adına kullanılabilecek bir üründür. Kesme tablası bıçak ile yüzey arasında bir tampon bölge oluşturduğu için mobilyaların ve yüzeylerin zarar görmesini engeller. Kesme matları çizilmeye karşı dayanıklı bir yapıya sahipti ve üzerinde kullanılan bıçakların kullanım ömrünü uzatır. Bıçak uçlarının kullanım ömrünün azalmasında yüzey ile temas etmeleri oldukça etkili bir faktördür. İster kesim işlemleri için sıradan bir maket bıçağı kullanın ister özel bıçaklar kullanın, tüm bu bıçak uçlarının bir kullanım ömrü vardır. Kesme matı sayesinde bıçağın ucu yüzey ile değil kesme matı ile temas ettiği için kullanım ömrünün daha uzun olmasını sağlanır
Kesme matlarının farklı çeşitlere ayrılmasını sağlayan ilk kriter ölçülerdir. Kesme matları özellikle kâğıt boyutları baz alınarak farklı ölçülerde üretilmektedir. A1 kesme matı başta olmak üzere A4 kâğıdı boyutuna kadar kesme matı boyutları piyasada bulmanız mümkündür. Kesme matları genellikle yeşil, gri ya da siyah renklerde satılmaktadır. Yeşil kesme matı üzerinde birbirinden farklı ölçekleri ve açıları barındıran modellerdir. Gri kesme matı ise daha basit kesim ve ölçüm işlemleri yapmak amaçlı kullanılan düz, yatay ve çizgilere sahip olan matlardır.
Kesme tablası çeşitleri arasından seçim yaparken kullanım sıklığınızı ve kullanım alanınızı göz önünde bulundurarak size ve işleminize uygun ölçülerde bir tercih yapmanız uzun ömürlü kullanım için oldukça önemlidir.
Kesme matlarının ebatlarının büyümesi fiyat faktörünün de artmasına neden olan önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra elbette kesme matının kalitesi en önemli belirleyici faktördür.