Hesap Makineleri
Teknik açıdan bakıldığında, hesap makineleri birçok teknolojik icadın atası diyebiliriz. Hesap makineleri ofislerde halen en çok kullanılan yardımcı ofis elemanları arasında yer almaktadır. Günümüz teknolojisinde iş ve eğitim hayatı başta olmak üzere birçok alanda kullanılan hesap makineleri farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik gelişim göstermiştir.
Hesap hatalarını önlemek için kullanılan hesap makineleri, hesaplama işlemlerimiz size kolaylık sağlar. Hesap makinelerinin dört farklı türü bulunmaktadır. Bunlar elektronik hesap makineleri, standart hesap makineleri, bilimsel hesap makineleri ve masaüstü hesap makineleridir. Günümüzde hesap makineleri birçok alanda kullanılmaktadır. Bu nedenle hesap makinesi markaları boyutsal hem işlevsellik açısından birçok model üretilmişlerdir.
Elektronik Hesap Makineleri
Elektronik hesap makineleri, ticari hayatta sıkça kullanılan hesaplama şekillerine uygun olarak üretilen cihazlardır. Elektronik hesap makineleri geliştirilmeden önce kullanımı devam eden mekanik hesap makinelerinin kullanımı zor ve işlem yeteneği zayıftı ve fiyatları da oldukça yüksekti. 20. yüzyılda geliştirilen ve kullanımı her geçen gün artan elektronik hesap makineleri, mekanik hesap makinesi kullanımını sona erdirmiştir.
Elektronik hesap makinesi, ilk olarak 1967 yılında Texas Instruments tarafından geliştirilmiştir. Fakat ne var ki, mekanik hesap makinelerine oranla daha geniş bir işlem yeteneğine sahip olsa da bu ürünler yeterince ilgi gösterilmemiştir. Elektronik hesap makinelerinin yaygınlaşması, dünyaca ünlü teknoloji şirketi HP tarafından geliştirilen HP-35 hesap makineleriyle olmuştur. Elektronik hesap makineleri bir taraftan daha geniş bir işlem yeteneğine sahip olduğu gibi, bir taraftan da elde taşınabilme özelliğine sahiptirler. Üstelik elektronik hesap makineleri, mekanik hesap makinelerine oranla daha hızlı sonuç vermekte ve bilimsel hesaplamalarda da kullanılabilmekteydi.
Standart Hesap Makineleri
Ofiste veya ofis dışı ortamlarda eğer dört işlem ve yüzde hesaplamaları için kullanmak üzere iyi bir hesap makinesi arıyorsanız, standart hesap makineleri arasından birini seçebilirsiniz. Standart Hesap Makineleri veri giriş, tür, boyut ve kullanım kolaylığı açısından farklı özellikler içerir. Hesap makinesi alırken ihtiyaçlar doğrultusunda seçim yapılmalıdır. Şık ve sağlam bir gövdeye yapısına sahip olan standart hesap makineleri, oldukça kullanışlı aletlerdir. Basit matematiksel işlemler için standart hesap makineleri daha uygun fiyatlardadır.
Standart hesap makinelerinde yer alan yüzde tuşu, bir ürün veya hizmetin satış veya alımı sırasında indirim veya zam miktarının belirlenmesi için oldukça pratik bir çözüm sunmaktadır. Standart hesap makinesi yüzde hesabının yanı sıra kesir ve KDV hesapları için de kullanılabilirsiniz. Iskonto hesaplama özelliği sayesinde bir ürün veya hizmetin indirimli satış fiyatını bulabileceğiniz gibi, TAX tuşunu kullanarak KDV'li veya KDV'siz fiyatını da hesaplayabilirsiniz.
Bilimsel Hesap Makineleri
Hesap makinesi çeşitleri içinde bilimsel hesaplamalar için kullanılan hesap makinelerine bilimsel hesap makineleri denir. Elektronik ve standart hesap makinelerine göre bilimsel hesap makineleri, daha karmaşık mali ve bilimsel hesaplamalar için gerekli özelliklere sahiptirler. Ekran satırı genişliği ise genellikle 2 satır olmakla birlikte, bazı modellerde 3 ve üzeri satır genişliğine de rastlanmakta mümkündür. İyi bir bilimsel hesap makinesinde ortalama 16 basamaklı dahili hesaplama yapma özelliği ve yaklaşık 250 fonksiyon vardır. Daha gelişmiş modellerde ise 7 değişken hafıza ve 300'ün üzerinde farklı fonksiyona rastlanılmakta mümkündür. Bilimsel Hesap Makineleri ile ayrıca trigonometrik işlemler, koordinat dönüştürme; kombinasyon, permutasyon, integral, diferansiyel işlemleri yapabilir, istatistikte standart sapma ve regresyon analizleri gerçekleştirebilirsiniz.
Bilimsel hesap makineleri veri girişi, boyut ve türü açısından standart hesap makinelerine göre farklılık göstermektedir. Bilimsel hesap makineleri hesaplama şekilleri genellikle mühendislik hesaplamalarında, veri işlem hesaplamalarında, matematiksel işlemlerde oldukça yarar sağladığından tercih edilmektedir. Eğer mühendislik hesap makinesi veya mühendisler için hesap makinesi arıyorsanız, çok fonksiyonlu hesap makinelerini değerlendirebilirsiniz.
Bilimsel Hesap Makineleri eğitim amaçlı okullarda ve özellikle de iş yerlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pil ya da güneş enerjisi ile çalışabilmektedir.
Masaüstü Hesap Makineleri
Hesap makinesi çeşitleri arasında masaüstü hesap makineleri, tasarım ve kullanım özellikleri nedeniyle ofis kullanımlarında öne çıkmaktadır. Masaüstü hesap makinelerinin ekran genişliği genellikle elektronik ve standart hesap makineleri gibi tek satırdan oluşmaktadır. Şık gövde tasarımlarının yanı sıra çift enjeksiyonlu özel tuşları, bağımsız hafıza, geri silme tuşu ve mark-up özelliği sayesinde bu ürünler, ofiste hesaplama yaparken size zaman kazandırabilir.
Online ofis marketiniz Ofix.com'da satışı devam eden tüm hesap makinesi çeşitlerini buradan inceleyebilir, kurumsal müşterilerimiz için sunduğumuz özel fırsatlardan yararlanmak için burayı tıklayabilirsiniz.