Fotokopi ve Baskı Kağıtları
Günlük hayatımızın parçası olan fotokopi ve baskı kağıtlar genellikle kullanım alanlarına ve gramajlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin 80 g/m² ölçülü bir kâğıt fotokopi işlemlerinde kullanılırken 300 g/m² ölçülü bir kâğıt fotoğraf kâğıdı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan 1. Hamur kağıtları genellikle fotokopi kâğıdı olarak üretilmektedir. Bu kağıtlar ayrıca antetli olarak da tabir edilen ve en sık kullanım alanı olan kağıtlardır. Selüloz maddesi çok, odun maddesi az olan bu kağıtlar fotokopi ve baskı teknolojisinde en çok tüketilen kâğıt türüdür. Yüksek günlük kullanıma sahip olan bu ürünler 55, 60, 70, 75, 80, 90, 100, 110 ve 120 g/m² gramajlarında üretildiği için kullanım alanına göre gramajları seçilir.
Fotokopi ve Baskı Kâğıtları kategorimiz altında bulabileceğiniz çeşitler başlıca: Fotokopi kâğıtları, gramajlı fotokopi kâğıtları, renkli fotokopi kâğıtları, fotoğraf kâğıtları, yazar kasa ve termal rulolar, sürekli form kâğıtları ve faks kâğıtlarıdır.
Fotokopi Kağıtları
Günümüzde her ne kadar dijital teknolojiler ilerlemiş olsa da fotokopi kâğıtları günlük hayatımızda çok önemli bir yer kaplamaktadır. Ofis, okul, özel ve kamu kurumları gibi yerlerde ofis sarf malzemeleri arasında en önemli gider kalemlerinden biri olan fotokopi kağıtları, fotokopi çekimlerinin yanı sıra çıktı almak için de kullanılmaktadır. Farklı niteliklere sahip fotokopi kâğıtları arasında doğru tercihte bulunabilmek için, bu ürünler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Fotokopi kağıtları A3, A4 ve A5 boyutlarda üretilmektedir. Fotokopi kâğıdı klasör veya selüloz kâğıdı olaraktan bilinir. Düşük yoğunluklu kağıtlar fotokopi için uygun değildir, çünkü hafif kağıtların ışık geçirgenliği artar ve öndeki baskı arkadan görülebilmektedir. Ayrıca baskı kalitesi düşer ve metin daha karışık görünebilir.
Kaliteli malzeme yapısıyla üretimi gerçekleştirilmiş geniş ürün yelpazesi sahip, pek çok fotokopi kağıdını fotokopi kağıtları kategorisi üzerinden güvenle sipariş verebilirsiniz.
Gramajlı Fotokopi Kâğıtları
Gramajlı fotokopi kağıtları ile standart fotokopi kağıtlarını ayıran birkaç faktör vardır. Bunların en başında isminde de yazdığı gibi gramajıdır. Gramaj kâğıdın metrekaresinin gram cinsinden ağırlığıdır ve g/m² olarak ifade edilir. Kâğıdın gramajı arttıkça kâğıdın kalınlık ve dayanıklılığı artar, kâğıdın opasitesi (kâğıdın ışığı emme ve yansıtma kabiliyeti) de yükselir. Gramajlı fotokopi kağıtları lazer veya mürekkep yazıcı kullanımına uygun mat veya parlak yüzeylere sahiptirler. Bu yüzden gramajlı fotokopi kâğıdı seçerken yazıcınızın türüne ve kapasitesine uygun seçim yapmak gerekmektedir.
Renkli Fotokopi Kağıtları
Özellikle okul çağındaki öğrenciler için büyük işlevlere sahip olan renkli fotokopi kâğıt çeşitleri birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Farklı renk seçenekleri ile çalışmayı daha zevkli bir hale getiren ve görsel açıdan hareketlilik sağlayan bu kağıtlar aynı zamanda fotokopi ve baskı amaçlı da kullanılmaktadır. Öğrenciler bu kağıtlar üzerine dersle ilgili notlar alabilir, proje ödevlerini bu kağıtlarla sunabilir ve el işi etkinlikleri yapabilirler. Renkli fotokopi kâğıt çeşitlerini öğrenciler haricinde birçok kişi de iş ve ofis ortamlarında kullanabilir.
Fotoğraf Kağıtları
Özenle çektiğiniz bir fotoğrafın albümünüzde veya bir çerçevede yer alması kadar güzel bir şey olamaz. Amatör veya profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız fotoğraf kağıtlarına her zaman ihtiyacınız olacaktır. Fotoğraf kâğıdı çektiğiniz görseller için ne kadar önemsiz ve arka planda görünse de aslında kritik ve önemli bir role sahiptir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile fotoğraf kâğıt çeşitlerinde de bir artış olmuştur.
Fotoğraf kağıtları A3, A4, A5, A6 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 15 x 20 cm, 20 x 30 cm, 30 x 40 cm ebatlarında, 120 ile 300 g/m² gramajlarda parlak ve mat olarak üretilmektedir.
Yazar Kasa ve Termal Rulolar
Günümüzde ne kadar bir dijital ortamda yaşıyorsak olsak da fiş için hala kâğıt ve bir yazıcıya ihtiyaç duymaktayız. Yazar kasa rulosu veya diğer adıyla termal rulolar perakende satış yapan birçok firmanın ve esnafın zorunlu olarak kullandıkları ürünlerdir. Yazar kasa rulosu, yazar kasa cihazından çıkan bilgilerin fiş olarak kesilmesine yarayan kâğıt rulodur. Yazar kasa rulo kağıtların uzunluğu farklılık göstermektedir. 30 ile 60 metre arasında uzunlukta bulabileceğiniz kâğıt ruloları yazar kasanız ile uyumlu olmalıdır. Termal yazar kasa ruloları parlak ve koruyucu yüzeyi ile normal kağıtlardan daha dayanıklıdırlar. Üstünde bulunan yazılar ışık, yağ ya da su teması ile hemen silinmez. Saklamaları ve arşivlenmeleri daha kolaydır.
Sürekli Form Kağıtları
Dijital ortamdan alınan bilgileri yazıcıdan yazdırmak üzere kullanılan, zikzaklı katlandığı için sayfaları yazıcının içinden sürekli biçimde geçen kâğıt çıktısına Sürekli Form denir. Fatura, irsaliye, müstahsil makbuzları, gider pusulaları, reçete, ürün teslim fişi, satış fişleri, döviz alım satım fişleri, biletler, elektrik-su-doğalgaz faturaları, perakende satiş fişleri, senetler sürekli form kağıtları için verilebilecek örneklerdir. Sürekli formlar 2,3 veya 4 nüsha şeklinde üretilmektedir. Ebatları başta 11’’ x 24 cm ile 12’’ x 24 cm olmak üzere farklı ebatlarda imalat yapılmaktadır. Firmaların işini kolaylaştıran sürekli formlar yoğun iş temposunda seri bir şekilde evrak hazırlanmasını sağlar.
Faks Kağıtları
Faks kâğıdı faks makinesinin gönderdiği belgeyi okuyabilmemiz için kullanılan kâğıttır. Faks makineleri üzerinde bulunan termal kafa sayesinde gelen bilgiler ısıya dönüşür ve kâğıtta yanarak görüntü oluşmasını sağlar. Faks kâğıdı alırken cihazınıza uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Bazı faks cihazlarında A4 fotokopi kâğıdı ve karbon rulo kullanılırken, bazılarında termal faks rulosu kullanılmaktadır. Kullanılan kağıtların kaliteli olması çok uzun süre dayanmalarını ve performans olarak da çok iyi olmalarını sağlayacaktır. Üretiminden sonra yıllarca kullanılmayan faks kağıtları zamanla termal niteliğini kaybeder sararır ve kullanılamaz duruma gelir.